Anyajegy

Az anyajegyek két fo csoportra oszthatóak, a jóindulatúakra, melyek elsosorban csak esztétikai panaszt okozhatnak, és a rosszindulatúakra, melynek legismertebb típusa a melanóma.

A két csoport különválasztása a megfelelo szaktudás és speciális vizsgáló eszköz (dermatoszkóp) használatával az esetek nagy részében egy egyszeru, és egyben fájdalmatlan vizsgálat során könnyen elvégezheto.

A jóindulatú elváltozások csoportjában tartoznak a gyermekkora óta meglévo képletek, vagy az életkor elorehaladtával megjeleno, ártalmatlan esztétikai problémát jelento elváltozások. Ezek a beteg kérése esetén különféle eljárásokkal eltávolíthatóak kiváló eredménnyel.

A rosszindulatú csoport legfontosabb tagja korunk egyik legveszélyesebb daganata a melanóma.

A melanóma gyakorisága az elmúlt 30 évben megduplázódott, és további jelentos növekedés várható. Tekintettel arra, hogy a késon felismert melanóma halálozási aránya igen magas, ugyanakkor az idoben felfedezett elváltozások kiválóan és biztonsággal megmuthetoek, a rendszeres évenkénti szurés rendkívül fontos. A melanóma nem egyik napról a másikra, hanem egy hosszasabb, akár évekig tartó folyamat során alakul ki, melynek köztes állapotát „dysplasticus naevusnak” nevezzük. Ez még ugyan nem rosszindulatú, de már elindult egy olyan úton, melynek a végén nagy valószínuséggel melanóma fejlodik ki belole. Ennek megelozo jelleggel való megmutése a beteg életét mentheti meg.

Végezetül a mellrák szuréshez hasonlóan az elsodleges és legfontosabb lépés a megfelelo önvizsgálat és gyanús elváltozás esetén az idoben való szakemberhez fordulás.

Mikor forduljunk borgyógyászhoz?

  • ha egy új anyajegy jelenik meg
  • ha egy új vagy már meglévo anyajegy növekszik
  • ha egy anyajegy színe, formája változik – sokszínuvé vagy asszimetrikussá válik
  • ha egy anyajegy fájdalmassá, vagy viszketové válik