STD szurés – nemigyógyászat

Az STD, a sexually transmitted diseases (szexuális úton terjedo fertozések) angol kifejezés rövidítése, mely alatt a nemi régiót érinto fertozéseket értjük. Ide tartoznak a korábban „nemibetegségeknek” nevezett klasszikus kórképek (szifilisz, gonorrhea) mellett egyéb szexuális úton terjedo betegségek, mint a vírusos szemölcsök (ún. condylomák), a bakteriális, gombás (pl.: Candida), vírusos, parazitás fertozések, továbbá a Chlamydia, Mycoplasma és Ureoplasma fertozés okozta panaszok.

Az STD fertozések gyakorta tünetmentesek, vagy nagyon enyhe panaszokkal járnak. A megfelelo kezelés elmaradása a páciensnek és partnerének egyaránt súlyos szövodményekhez, mint meddoséghez, impotenciához, egyes esetben akár daganatok kialakulásához vezethet.

Ezért a modern, felelosségtudatos életforma részének tekintheto az STD szurovizsgálatok elvégzése egy új, hosszú távú kapcsolat létesítése vagy gyermekvállalás tervezése esetén. Az STD betegségek diagnosztizálásához és megfelelo kezeléséhez elengedhetetlen a beteg oszintésége az orvos felé, melynek feltétele a kölcsönös bizalomra épülo kapcsolat orvos és beteg között.

Ezért kiemelten fontos számomra annak hangsúlyozása, hogy rendelonkben a teljes köru diszkréció biztosítása mellett a páciens minden szempontból nyitott és befogadó légkört tapasztalhat.